Utspridda runt barborden på tornlika stolar sitter de som var med när de begav sig. De kan redan det mesta Mia Gerdin pratar om, rättar, lägger sig i och kommer med synpunkter. Huvudpersonen står i en lustig blommig tunika i det gula ljuset vid scenen. På sjuttiotalet var hon musikskribent för Musikens Makt och Dagens Nyheter.
- För mig var ingången i proggrörelsen FNL-grupperna, berättar hon. Jag gick med i Freedom Singers. Alla FNL-gruppernas band hette Freedom Singers. Det var den kollektiva tanken som gällde, säger hon.
- Och sossarna var den stora fienden, tillägger hon och sätter på en CD-spelare. Gudibrallan:
"Du skulle föra proletariatets kamp
Nu sitter du där som kommunalpamp!
Fy på sig sosse, vad det luktar skit!
Fy på sig sosse, vad det luktar skit..."
Flera olika grenar
Mia Gerdin förklarar att proggmusiken hade tre viktiga beståndsdelar: Den första självklart den politiska delen som väl är den mest uppmärksammade. Utöver det fanns också viljan att bevara den svenska och nordiska folkmusiken. Den tredje är den experimentella delen.
- Den var mer sökande, både musikaliskt och innehållsmässigt. Flummigt skulle nog många säga.
CD-spelaren sätts igång igen och gitarr solon blandas med odefinierbara synthliknande ljud. Svävande.
Kvinnor i proggen
Det var få kvinnor i proggrörelsen. Kvinnorna fanns med men i inte alls lika stor utsträckning som man skulle kunna tänka sig. Det talades och sjöngs om jämlikhet men när det väl kom till kritan var det män som syntes.
"Jag skall bli sjuksyster jag, trallalla!" ,sjunger Lottie Ejebrant löjligt glatt från högtalarna.
Helt tomt på kvinnor var det inte. Men de kom inte in i musiken på riktigt förrän i samband med punken i slutet av sjuttio- och början av åttiotalet.
Tältprojektet
- Typiskt för proggen var att de inte inte intresserader sig för att producera hitar. Inte heller i att tävla i musik. man höll flera alternativa musikfestivaler på Gärdet i Stockholm. I och med att Abba vann melodifestivlan 1974 var det otroliga protester mot den komersiella musiken från proggrörelsen.
"...och här kommer ABBA i kläder av plast
lika döda som sillkonserver
de skiter också i allt vill göra snabba stol
det pyr i mina franska nerver
Doin' the omoralisk schlagerfestival..."
sjöng Sillstryparn under Tältprojektet.
Två år efter Abbas seger, 1976 ställde inte Sverige upp i Schlagerfestivalen.
Början till slutet
I slutet av sjuttiotalet var proggrörelsen en kraft att räkna med. 1977 gav man sig ut på en tälturné med en blandning av massa konstformer för att beskriva arbetarrörelsen historia. Fortfarande handlade mycket om sovielademokratins svek.
- Tältprojektet var alrig meningen att bli en slutpunkt, men det blev bara så. Luften hade liksom gått ur. Sen kom punken och tog över och punkarna tyckte ju att proggarna var göörtråkiga, säger hon med ett leende.
RASMUS LUNDGREN
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar