torsdag 22 mars 2007

Franska serier på frammarsch


Glöm den japanska mangan. Nu är det franska tecknare som är det stora i serievärlden. I vår släpps albumet om katten som önskar bli en god jude och seriedeckaren Blacksad på Svenska.

De är samhällskritiska, biografiska eller poetiska och otroligt välarbetade. Den franska rutan sticker ut, går före och vågar ta plats. Och om bra några månader kommer två nya album ut i Sverige. Något man i serivärlden är väldigt glad för.
- Fransmännen håller på att bli riktigt stora, det räcker att titta i senaste numret av The Comics Journal för att se hur de poppar upp. De tittar mycket utomlands och får inspiration där. Till exempel från den självbiografiska vågen som fanns i Canada och USA på 90-talet. Och det finns ofta spår av andra litterära verk i serierna, säger Nickan Jonasson som är ordförande i Göteborgs Seriefrämjande.

Som mycket annat handlar det här om pengar. I Frankrike har serien en långt mycket högre status än i till exempel Sverige och det gör att många fler fransmän kan leva på sina rutor, utveckla dem och bli föregångare.
- Den franska serien skiljer sig från till exempel mangan genom hur mycket tid de lägger på det. De som ritar manga måste göra kanske fyra-fem eller upp till tio sidor om dagen, men en fransk serietecknare har råd att lägga mer tid. Jag skulle vilja säga att en riktig fransman lägger flera år och hela sin själ i ett album, säger Nickan Jonasson.
Det gör att serierna är otroligt genomarbetade, välskrivna och vältecknade. Det syns till exempel i seriedeckaren Blacksad som kommer på svenska i maj. Tecknaren Juanjo Guarnidos rutor är detaljerade som tavlor och Juan Canales dialog känns minst lika språkbegåvad som en roman. De tre albumen om den piprökande deckarödlan i Blacksad har fått inspiration från romanföregångare som Raymond Chandler och serien har gjort succe i hemlandet Frankrike. Bara det senaste albumet har sålts i 150 000 exemplar.

En annan serie som vi kommer hitta på de svenska hyllorna i vår är Rabbinens katt av Joann Sfar. Den bygger på Sfars farmors berättelser om sin uppväxt i Algeriet, men är helt skilldrat genom en katts oskuldsfulla ögon.
Allt börjar med att katten, som bor hos en rabbin, äter upp en irriterande papegoja och börjar tala och samtidigt kan han inte sluta ljuga. Lögnerna är inget rabbinen uppskattar och katten, som inget hellre vill än att bli en god jude, börjar diskutera religion med rabbinen.
- Katten är som ett barn och ställer frågor som ett barn. Det gör att det är så mycket lättare för andra kulturer att ta till sig berättelserna. Det är ett väldigt bra grepp. De franska serierna har inte längre bara koll på vad som händer i serievärlden. De franska serierna är det som händer, säger Nickan Jonasson.

TINDA LUND-TENGBY

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Kul att ni tar upp serier, serieböcker som inte är Manga hoppas få se mer av det.

Anonym sa...

hej jag heter olzzon och manga är det bäst som finns och att de franska serierna suger